29 December 2009

Cebisan6 *Perancangan PSM2

View Comments
Beberapa hari lagi da nak msuk tahun baru..
aku da kne start merancang perjalana PSM2 aku ni..
kang xpasal2 xcapai target A. hehe
n tga bz nk wt resume n usha2 tmpt utk praktikal slps habis pengajian..
part praktikal n persiapan2 berkaitan akan aku coretkan dalam cebisan lain.
sbb cebisan ni aku nk cite pasal PSM aku je.. haha

setelah mengadakan sedikit perbincangan berkaitan bersama supervisor ku
die memberikan hala tuju utk PSM 2 ku dan memberi kelegaan kepada diriku
mengurangkan kerunsingan aku.. hahaha.. SV ku terbaikk!

PSM1 ku telah berakhir dgn agak baik..
simulation litar berfungsi dengan baik tanpa sebarang mslh..
so, PSM2 nk xnk kne gk wt hardware n compare result
sama ada sama dgn simulation software atau tidak..

first step SV ku sruh aku berusaha design PCB dahulu..
aduh agk bermasalah sbb xpnh design 'Printed Circuit Board' PCB
n SV ku suggestkn design dgn menggunakan software PROTEUS..
xde mslh nk design circuit menggunakan software ni
sbb projek terdahulu penah menggunakan software ini sbg simulation part..
so, skang ni aku kne blaja part design PCB je dgn menggunakan circuit yg sedia ada.

lps siap design PCB gne proteus ni, kne la masuk lab
utk menghasilkan PCB yang telah ku design..
harap2 xde mslh la sbb aku pn bru blaja ni.. hehe
Semoga semuanya berjalan lancar..
Dapat lagi ilmu baru sblm mengakhiri zaman pengajian degree.. hihi.. :)

msti ade antara korang xtw kuih ape la PCB ni.. haha..
ni kt bwh ni aku sertakan pic2 PCB yg aku search kt google..
rse2nye ni pic PCB single layer kot..
kalo nk pic2 PCB tahap pro, leh la search sndri.. zasss


24 December 2009

Cebisan5 *Laptop rosak lagi dan lagi

View Comments
Aduhai tensen bukan kepalang memikirkan laptop usang
ku ini yang semakin hari semakin byk ragam..
tergendala semua kerja2 ku ini gara2 terpaksa dihantar utk repair semula..
xberbaloi rsenye aku mengeluarkan sejumlah duit yang byk hanya
untuk melihat laptop ku ini bertambah rosak.. berkali2 di hantar ke kedai..
masuk ni dah 3 kali terpaksa dipulangkan ke kilang..
bru ptg td siap stlh hampir 2minggu berpisah..

namun..jeng2
xsampai sejam aku pakai dah JAHANAM semula.. ape kes la..
huuuuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuuuuuu
esk trpaksa ke kedai semula.
nmpk gaya terpaksa la berpisah lagi utk kali ke-4
dan nmpk gayanya bertambah tertangguh lagi la semua kerja2 ku ini..
harap2 smpt la settlekn PSM skit2..

Selamat berpisah LAPTOP kesayangan ku.. huhu

p/s: nk bli laptop bru la.. hehe.. menarik x?

22 December 2009

Cebisan4 *result SEM7 09/10

View Comments
ALHAMDULILLAH
Ucapan pertama terpacul dr mulut ku ini setelah melihat result ku sem lps..
usaha ku membuahkan hasil. hasil yg sgt lumayan..
hasil yang tidak pernah ku gapai sepanjang pengajian ku di peringkt degree..
bersyukur tidak terhingga ku panjatkan kepada ILAHI..
dengan keizinannya dpt aku mengerah keringat mencapai kejayaan ini..

Bukan senang nk jdik senang, dan bukan susah nk jdik susah..
masih ada satu semester lg menanti untuk ku buktikan yg diriku ini
masih boleh menggapai kejayaan yang lebih baik dari yg ku genggam sekarang.
semoga dipermudahkan perjalanan hidupku ini.. insyaALLAH..

AMIN ya rabbal alamin ::

21 December 2009

cebisan3 *Printer

View Comments

Aku nk bli printer.
tp mengapa, kenapa, bagaimana, siapa, dan bila? jeng2
haha.. ni sume gara2 PSM la ni.
rse rugi lak asyik kne g print kt kedai je.. da la agk mahal.
black white 10sen n colour leh mencecah rm1 sekeping.
aduh gawat sih kalo aku teruskn perancangan nk print kdai lg.
so, bajet2 nk bli printer yg stendet je xmahal n xla murah sgt.
bli murah2 kang skjp je kong, x ke rse rugi je nnti. haha..
so, printer brand apakah lg bgus yea? canon, lexmark, hp,dll?
papehal kne survey dlu ni sblm start sem.
kang da bz, jgn kata printer, diri sndri pn da xterurus lak. hoho..
dlu ade sbijik printer tp da jahanam gara2 slalu aku isi ink local.
akibatnya, merajuk smpai skang xnk kua ink.. hehe..

Hrp2 impian aku ni tercapai sblm msuk tawon bru.
or adakah aku perlu tnggu PCfair? huhu..

Cebisan2 *Diri blogger

View Comments
Siapakah diri ku ini?
seorang yg sensitif tp memahami..
seorang yang jg berat badan tp berisi.. haha
seorang yang ske menyendiri tp perlukan rakan2
seorang yang kreatif tp kekurangan idea
seorang yang peramah tp pemalu
seorang yang dh berpunya tp masih available.. hihi
seoarang yang ske kaco org tp xske diganggu
seorang yang ske wt salah tp sntiasa belajar dr kesilapan
seorang yang tegas tp boleh bertolak ansur
seorang yang ske mkn mee kari tp xreti msk
seorang yang ingin jdik engineer tp masih xcapai

seorang yang mula nk start ber'blogging'
tp blum tw boleh maintain atau tidak.. hoho

Cebisan1 *Pengenalan

View Comments
Bermula lah kembali zaman BLOGGING aku yg da lama ditinggalkan..
harap selepas ini dpt lah bergiat aktif kembali.. chaiyoook2.. haha

23 August 2009

Apabila bermulanya bulan RAMADHAN~

View Comments
Menyegerakan berbuka puasa apabila telah yakin waktu berbuka.
Rasulullah s.a.w. bersabda:
Bermaksud: “Allah berfiman: Hambaku yang lebih Aku cintai adalah mereka yang menyegerakan berbuka”

Makan sahur walaupun sedikit.
Rasulullah s.a.w. bersabda:
Bermaksud: “Makan sahur itu berkat, oleh kerana itu jangan kamu tinggalkan, walau hanya sekadar meneguk seteguk air, kerana Allah merahmati orang-orang yang makan sahur dan malaikat mendoakannya”

Melambatkan makan sahur iaitu lepas daripada tengah malam dan sebelum waktu imsak

Berbuka dengan buah kurma atau benda-benda yang manis

Memperbanyakkan membaca Al-Quran

Memperbanyakkan sedekah

Beriktikaf siang hari dalam masjid

Menghadiri majlis-majlis ilmu

Menyediakan makanan untuk berbuka untuk orang-orang berpuasa

Jangan bersugi setelah tergelincir matahari ke arah barat sehingga terbenamnya matahari kerana boleh memakruhkan puasa.


MSN Onion Emoticon Onion Emoticon Onion Emoticon MSN Onion Emoticon MSN Onion Emoticon Onion Emoticon Onion Emoticon

30 January 2009

10 kelebihan ilmu berbanding harta~

View Comments
Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu adalah pusaka nabi-nabi, manakala harta adalah pusaka Qarun dan Firaun.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu memelihara kamu, tetapi kamu pula yang memelihara harta.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu ramai taulannya dan sebaliknya orang yang berharta ramai seterunya.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu apabila dinafkahkan akan bertambah, tetapi harta pula apabila dinafkahkan akan berkurangan.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu diseru dengan nama yang mulia, manakala orang yang berharta diseru dengan nama bakhil.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak perlu dipelihara daripada pencuri, tetapi harta perlu dipelihara daripada pencuri.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana orang yang berilmu akan diberi syafaat diakhirat nanti, manakala orang yang berharta akan dihisab hartanya.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu tidak akan binasa, manakala harta pula akan binasa.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana ilmu itu melembutkan hati dan harta pula mengeraskan hati.

Ilmu lebih baik daripada harta kerana yang berilmu mendakwa kehambaan dan yang berharta mendakwa ketuhanan.

+Credit to isuhangat.blogspot.com+

MySpaceMySpace
MySpaceMySpaceMySpaceMySpaceMySpace

27 January 2009

Polis [otek2]

View Comments
Ape kne mengene polis ngan aku?
xde kne mngene pape pn..
aku xknal polis dan polis pn xknal aku..
harharhar..

malang sngguh hari ni..
on da way balik parit rje, bleh plak polis menahan ku..
ape motif penahananku?
adakah aku telah melanggar undang2 jalan raya?
tidak mungkin kerana ku penunggang berhemah.. lalala~
motif ku ditahan adalah..
adalah..
adalah..
sbb diaorng bosan xde watpe kt tepi jalan..
pas2 ske2 tahan org yg lalu kat situ..
mintak ic, belek2 pas2 bg balik..
pas2 bleh jalan..
hukhukhuk2..
tensen aku ngan polis sebegini..
MySpaceMySpace MySpaceMySpace MySpace

da la hari ni my famili follow aku naik moto..
wat risau mak ngan ayah ku shj..
polis.... oooo.... poliss

+Sy anti-POLIS+

Monkey Icons Monkey Icon Monkey Icon Monkey Winks Monkey Emoticon Monkey Winks Monkey Wink Monkey Emoticons

ARSENAL | THE GUNNERS

JAWATAN KOSONG KERAJAAN | SWASTA

Related Posts with Thumbnails